Egy grafikus világa

Szia! Az alábbiakban igyekszem minden infóval ellátni amit csak érdemes tudni a grafikusi szakmáról. 

a kezdetek

Mi pontosan egy grafikus dolga?

A grafikai szakma mint olyan elég szerteágazó és sok területet lefedő szakma. Régebben ezt a szakmát bátran mondhatjuk, hogy festőművésznek nevezték, amelyből a címfestés is származott. Ebben az időben még nem létezett a nyomdaipar így a nagy molinókat, reklámokat, bolti táblákat a címfestőknek kellett megfesteni, nagy sikere volt a szakmának. Ők voltak a korabeli reklám grafikusok! Később azonban a nyomdagép elterjedésével egyre jobban utat tört a 19 században a nyomtatás míg a 20-adik századra már teljesen leváltotta a korai címfestőket. A grafikus szakma ebben az időben forradalmasította magát a számítógépes szoftverek ismeretével, több grafikai képszerkesztő szoftver is megjelent a korai asztali számítógépek megjelenésével amelynek egyik legnagyobb kiemelkedő gyártója az Adobe szoftverek voltak. Én mg tisztán emlékszem amikor úgy 1998 tájékán kaptam a bátyámtól karácsonyra egy P3 as asztali  számítógépet amin volt egy Photoshop nevű program. Ezzel a kódolt üzenettel kaptam meg az ajándékot: 

  • Beni ez a program szenzációs! Vannak emberek akik csak abból megélnek, hogy ezt a programot jól ismerik és kezelik! 

Húha!  Gondoltam magamban ez nem semmi lehetőség! És mivel éjt nappal csak rajzoltam hamar elkezdtem ismerkedni a program rejtelmes menürendszerével és kialakításával. Mindenféle képeket kezdtem el szerkeszteni szabadidőmben és a gameboy-t leváltotta a számítógépes képszerkesztés. Hát így kezdődött minden. 

TANULMÁNYOK

Később természetesen ebben az irányban tanultam tovább és alkalmam volt az ország egyik legelismertebb Alkalmazott grafikusától tanulni: Herbszt László-tól, a Krea művészeti főiskola tanárától. 

Mielőtt az iskolában beiratkoztam volna, nagyon sokat tanultam autódiaakta módon mégis azt kell mondanom, ebben a szakmában aki csak magától indul el iskola nélkül mindenképpen megalapozatlan lesz. 

Nálam már egy év után összefűződtek a szálak és mind az ami addig foglalkoztatott de nem teljesen értettem a működésüket mind ez értelmet nyert és már egy év után saját projektjeimen tudtam dolgozni mint megbízott. 

ki a grafikus

Az elején említettem, hogy a Grafikus feladata elég összetett és tágas. Pl: Grafiks lehet egy festőművész, lehet egy filmgyárban a képkidolgozó, lehet egy reklámcégnél kreatív anyagok szerkesztője, lehet egy könyvkiadónál tördelő és borítókészítő, lehet egy ruhagyárban divattervező, fotós, web grafikus, 3D, 2D játékkészítő, kirakatdekoratőr, belsőépítész és még mindig sorolhatnám…  Ha engem kérdeznek szerintem az az egészséges, ha egy grafikus művész, ezekből mindet kedveli de van mondjuk három fő terület ami kiemelkedően a kedvence és ezekben jeleskedik. Ha nem sikerülne választania mindenképpen szétesik a karaktere, mivel rövid időn belül egyik a másik rovására fog menni.  Hiszen természetesen egyértelmű, hogy ennyi ágazatot egyetlen ember képtelen lefedni. 

 

Hamarosan folytatom a soraimat addig is szép napot! Szalay A Benjamin